De Borgstelling voor het midden- en kleinbedrijf

0

De Borgstelling voor het midden- en kleinbedrijf (BMKB)BMKB borgstelling

Bij de BMKB staat de overheid garant voor een gedeelte van de bedrijfsfinanciering die een onderneming nodig heeft. Hierdoor is de bank eerder bereid om een lening te verstrekken wanneer de onderneming niet genoeg zekerheden kunt bieden.

Het kan gebeuren dat een bank namelijk niet bereid is een financiering te verstrekken, omdat de onderneming te weinig zekerheden (onderpanden) heeft. De borgstellingskrediet, afgekort BMKB, houdt in dat het ministerie van Economische Zaken gedeeltelijk zekerheid geeft (garant staan) voor ondernemingen die financiering nodig hebben.

Voorwaarden BMKB

Om in aanmerking te komen voor de BMKB moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen.

– Maximaal 250 medewerkers (FTE)
– Jaaromzet mag niet hoger zijn dan €50 miljoen
– Balanstotaal niet hoger dan €43 miljoen
– De onderneming heeft genoeg continuïteitsperspectief
– De bedrijfsactiviteiten vinden plaats in Nederland, Bonaire, Saba of St. Eustatius

Daarnaast moet de onderneming een zogenaamde MKB-onderneming zijn. Om dit te beoordelen, is het mogelijk om de MKB-toets te gebruiken. Het maakt niet uit wat voor soort ondernemingsvorm (BV, eenmanszaak, VOF) u heeft voor de borgstelling. Het maximum van de BMKB is €1,5 miljoen euro. Voor starters (onderneming jonger dan drie jaar) zijn er extra mogelijkheden.

Looptijd BMKB

De looptijd van de borgstelling die gegeven is door het ministerie van Economische Zaken, is maximaal 6 jaar vanaf de datum van de eerste aflossing op de lening. Indien de investeringen gemaakt zijn voor een schip of een gebouw, geldt een looptijd van 12 jaar.

Hoe maak je gebruik van de BMKB

U kunt zelf geen aanvraagprocedure starten om gebruik te maken van de BMKB. Dit loopt via de financier. Samen met uw financier kunt u beoordelen of het gebruik maken van de BMKB uitkomst kan bieden bij de financieringsaanvraag. Indien dit het geval is, dan zal de financier de aanvraag doorsturen naar het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Het is handig om onderstaande checklist van het RVO in te vullen, en te onderbouwen. Voor meer informatie kunt u onderstaande link doornemen.

Overzicht BMKB voorwaarden (PDF formaat)

         

Share.

Leave A Reply