Btw terugvragen op zonnepanelen en installatie

0
zonnepanelen btw

Als particulier kunt u de betaalde btw (omzetbelasting) op zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Het gaat hierbij om de omzetbelasting van de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen. Je wordt als particulier namelijk als een “ondernemer” gezien aangezien je energie opwerkt.

Welke btw mag ik terugvragen?

Je mag de btw terugvragen over de volgende componenten:

  • Aanschaf zonnepanelen
  • Installatie zonnepanelen
  • Deel bouwkosten woning

Uitspraken uit het verleden maken duidelijk dat ook de btw op de bouwkosten van de woning waarop de zonnepanelen geplaatst zijn, deels teruggevraagd kan worden. Hier wordt nog wel een uitspraak over verwacht van de Hoge Raad. Als hier meer over bekend is zullen wij dit aanvullen.

Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen

Om de omzetbelasting terug te ontvangen van de Belastingdienst, moet u de volgende stappen doorlopen:

Stap 1: Invullen “opgaaf zonnepaneelhouders’

Allereerst gaat u het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders invullen, welke u kan vinden op de website van de Belastingdienst. Stuur het formulier ingevuld en ondertekend naar:

T.a.v. Belastingdienst

Postbus 2891

6401 DJ Heerlen

De Belastingdienst beoordeelt binnen 10 dagen of u inderdaad ondernemer bent voor de omzetbelasting. U krijgt schriftelijk hier antwoord op alsmede uw omzetbelastingnummer. Deze heeft u later nodig.

Stap 2: Doorgeven rekeningnummer voor uitbetaling btw

De Belastingdienst gebruikt niet zomaar een rekeningnummer van u dat bekend is. Per belastingsoort moet dit nummer doorgeven worden, dus ook voor de omzetbelasting. U moet via een online formulier aangeven wat uw rekeningnummer is voor het terugstorten van de omzetbelasting. Deze kunt u hier vinden.

Stap 3: Btw aangifte doen

Van de Belastingdienst ontvangt u de aangifte digitaal of op papier. In de aangifte vult u alleen rubriek 1 en 5 in. Meer informatie voor het invullen van de aangifte kunt u hier vinden.

Nadat de aangifte bij de Belastingdienst binnen is krijgt u binnen een aantal weken een brief van de Belastingdienst. Dit betreft een teruggaafbeschikking; zie het als een bevestiging van de teruggave. Na ontvangst van deze brief zult u op korte termijn de btw terugontvangen.

Share.

Comments are closed.