Fiscale voordelen voor startende ondernemers

0

Fiscale voordelen voor startende ondernemers

Fiscale voordelen voor startende ondernemersDe overheid heeft diverse faciliteiten voor het aantrekkelijker maken om te beginnen met ondernemen. In dit artikel gaan we in op enkele faciliteiten waarmee u minder belasting betaald.

Maak gebruik van de startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek voor startende ondernemers. Het is dus belangrijk dat u aan de eisen van de zelfstandigheidsaftrek voldoet. Dit zijn de volgende:

– U bent ondernemer (u doet mee in het economisch verkeer, en verwacht winst te behalen)
– U voldoet aan het urencriterium (meer dan 1.225 uren per jaar)

De startersaftrek mag gebruikt worden in de eerste vijf jaar dat u een onderneming begint. In totaal mag u de startersaftrek drie keer gebruiken. Drie keer mag u dus de zelfstandigenaftrek verhogen met de startersaftrek.

De zelfstandigenaftrek is €7.280. De startersaftrek bedraagt €2.123 plus de zelfstandigenaftrek. Indien u door deze aftrekpost een negatieve winst krijgt, wordt het negatieve gedeelte verrekend met uw andere inkomsten. Mocht ook dit niet kunnen, dan kunt u dit bedrag meenemen naar volgende jaren om het dan te verrekenen.

Maak gebruik van versneld afschrijven

Wanneer u een startende ondernemer bent, is het mogelijk om versneld af te schrijven. Dit heeft als voordeel dat u zelf mag kiezen hoeveel u per jaar afschrijft. Hiermee kunt u in zekere mate de winst, en daarmee de te betalen inkomstenbelasting, sturen

Om gebruik te maken van het versneld afschrijven moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

– Uw onderneming is een maatschap, eenmanszaak of VOF
– U heeft recht op startersaftrek
– De bedrijfsmiddelen zijn in de startersjaren verworven of het jaar daarvoor (de aanloopfase)

In totaal kan over maximaal € 229.000 willekeurig worden afgeschreven. Komt het bedrag daar bovenuit, dan kan zelf worden gekozen over welke bedrijfsmiddelen wordt afgeschreven.

Profiteer van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Wanneer u bedrijfsmiddelen koopt die hoger zijn dan €450 (excl. Btw), dan moet u deze activeren. In de meeste gevallen kunt u dan gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

In onderstaand tabel kan u zien hoeveel % u van uw investeringen in aftrek mag brengen in uw fiscale winstaangifte. Uiteraard geld voor het investeringsbedrag het totaal aantal investeringen (excl. Btw) die u in een boekjaar heeft gedaan.

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
niet meer dan € 2.3000%
€ 2.301 t/m € 55.24828%
€ 55.249 t/m € 102.311€ 15.470
€ 102.312 t/m € 306.931€ 15.470 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 102.311
meer dan € 306.9310%

Zoals u in de tabel kan zien is het verstandig om de investeringen in een jaar onder de €55.284 te houden, zodat u optimaal gebruik kan maken van de KIA.

Sommige bedrijfsmiddelen mogen niet meegenomen worden met de KIA, waaronder:

– investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals woonhuizen, grond, dieren, personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer, vaartuigen voor representatieve doeleinden, effecten, vorderingen, goodwill en publiekrechtelijke vergunningen

– bedrijfsmiddelen die zijn bestemd voor verhuur of voor gebruik in het buitenland

Conclusie

Zoals u kunt zien zijn er voor startende ondernemers legio aan faciliteiten om minder belasting te betalen. Wilt u meer tips om minder belasting te betalen? Lees dan ook ons artikel over belastingtips voor de omzetbelasting.

Top 3 belastingtips voor de omzetbelasting

Share.

Leave A Reply