Hoe verwerk je de coronareserve in de aangifte vennootschapsbelasting?

0

administratieve verwerking corona tegemoetkomingenEen nieuwe maatregel in het kader van het corona virus is het vormen van een fiscale coronareserve voor de vennootschapsbelasting. Maar hoe verwerkt u deze coronareserve en wat zijn precies de voorwaarden?

Wat houdt de coronareserve in?

De coronareserve betreft een fiscale reserve. Deze zie je terug in de aangifte vennootschapsbelasting onder het eigen vermogen. U mag de reserve vormen als u een corona gerelateerd verlies verwacht over 2020. Dit verlies mag u nu al verrekenen met de fiscale winst over 2019.

Normaal kunt u dit doen via de carry-back regeling (verlies verrekenen met winst vorig jaar), maar met deze maatregel kan dit dus al een stuk eerder. U hoeft immers niet te wachten tot het boekjaar 2020 is afgerond. De coronareserve is dus puur een liquiditeitsvoordeel. Let op: de coronareserve valt verplicht en volledig in 2020 vrij.

Voorwaarden voor het vormen van een coronareserve

Om een coronareserve te vormen moet u aan enkele voorwaarden voldoen:

  • U heeft over 2019 een fiscale winst gerealiseerd
  • U verwacht een corona gerelateerd verlies over 2020
  • De coronareserve is maximaal de fiscale winst over 2019

U moet dus een corona gerelateerd verlies verwachten over 2020. Wanneer u gebruik wilt maken van de reserve is het verstandig om een goede onderbouwing op te stellen. Dit voorkomt ook eventuele boetes van de Belastingdienst.

Verwerken coronareserve in de aangifte vennootschapsbelasting

U kunt de coronareserve in de aangifte vennootschapsbelasting verwerken onder het kopje “overige fiscale reserves”. De reserve is dus geen mutatie in de winst- en verliesrekening maar een rechtstreekse vermogensmutatie. Het is verstandig om uw fiscalist of accountant om meer informatie te vragen inzake de verwerking in uw aangifte vennootschapsbelasting.

Het vormen van een coronareserve is een vrij recente maatregelen. De overheid is bezig om deze regeling verder uit te werken.

Lees ook ons artikel over het administratief verwerken van de tegemoetkoming omtrent het corona virus.

Share.

Leave A Reply