Top 3 belastingtips voor de omzetbelasting

0

Bespaar belastingtipsAls ondernemer wilt u uiteraard zo weinig mogelijk belasting afdragen. In dit artikel bespreken we drie belastingtips om minder belasting te betalen. De tips die wij in dit artikel geven, worden vaak niet toegepast door ondernemers, wat erg zonde is. Maak er dus optimaal gebruik van deze belastingtips!

Pas de kleineondernemersregeling toe

Wanneer u minder dan €1.883 aan omzetbelasting in het boekjaar moet afdragen, kunt u gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Wanneer u onder de €1.345 aan belasting moet afdragen, krijgt u zelfs een vermindering van 100%. Zie de tabel hieronder hoe het in zijn werk gaat.

Totaal af te dragen btw (jaarbasis)Hoeveel vermindering krijgt u?
€ 1.883 of meerGeen vermindering
€ 1.346 tot € 1.8832,5 x (€ 1.883 – btw-bedrag)
€ 1.345 of minderDe vermindering is gelijk aan
het btw-bedrag. U hoeft dus geen btw te betalen.

Voorbeeld 1: U heeft een omzet van €5.000, waar u 21% van af moet dragen. U moet dus €1.050 aan belasting afdragen. Omdat u onder de €1.345 komt, mag u een vermindering van 100% toepassen. U hoeft dus niks te betalen.
Voorbeeld 2: U heeft een omzet van €8.000, waar u 21% van af moet dragen. U moet dus €1.680 aan belasting afdragen. Indien u boven de €1.345, maar niet boven de €1.833 zit, doet u 2,5x(1.883-1.680). Uw belastingvoordeel is hierdoor €507.50.

Vraag btw terug over uw niet betalende debiteuren

Elke onderneming heeft uiteindelijk te maken met debiteuren die niet willen betalen. De btw heeft u al afgedragen aan de belastingdienst, terwijl u niets heeft ontvangen van de debiteur. Indien u aannemelijk kan maken dat de debiteur niet meer zal betalen, bijvoorbeeld door faillissement, dan kunt u de btw terugvragen. Dit moet via een brief aan de fiscus, en kan niet via een suppletie of in een tijdvak aangifte.

Kies de meest optimale tijdvak voor uw aangifte

Een simpele maar vaak toch een effectieve tip. Indien u vaak geld terugkrijgt van de fiscus, is het een handig idee om uw aangifte per maand te doen. Zo krijgt u sneller uw teruggaaf, en kunt u een rentevoordeel krijgen. Ook uw liquiditeitspositie zal hierdoor op korte termijn verbeteren, en dit kan ruimte bieden voor investeringen. Wanneer u vaak moet betalen is het handiger om de aangifte per kwartaal te doen. Hierdoor stelt u de betaling uit, wat uw liquiditeit ten goede doet op de korte termijn.

Share.

Leave A Reply