Uitkering voor ondernemers

0

uitkering voor ondernemers BBZUitkering voor ondernemers

Werknemers hebben toegang tot diverse soorten uitkeringen, zoals de WW-uitkering wanneer men geen werk heeft. De overheid heeft echter ook een speciale uitkering voor ondernemers, de zogenaamde besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ). In dit artikel leest u wat de mogelijkheden zijn voor ondernemers die (tijdelijk) in zwaar weer zitten.

Wat houdt de bijstand voor zelfstandigen (BBZ) in?

Het kan zijn dat uw onderneming in financiële moeilijkheden is gekomen. Indien u aan bepaalde voorwaarden voldoet (zie volgende alinea), dan kunt u gebruik maken van de BBZ. Deze uitkering voor ondernemers vult uw inkomen aan tot het bijstandsniveau.

De BBZ is een lening, waar geen rente over verschuldigd is. De gemeente bekijkt achteraf of uw onderneming voldoende winstgevend is. Met deze informatie wordt beoordeeld of de lening geheel of gedeeltelijk terugbetaald moet worden.

U kunt de BBZ ook gebruiken wanneer u uw bedrijf wilt beëindigen, zodat u in uw levensonderhoud voorzien kan worden.

Wat zijn de voorwaarden om BBZ aan te vragen?

– Uw bedrijf moet levensvatbaar zijn. Dit houdt in dat u na de uitkering inkomen c.q. winst genereerd om te kunnen voortbestaan. Niet alleen uw winst wordt meegenomen, maar ook uw overige inkomsten (en die van uw partner) worden beoordeelt bij de aanvraag.
– U maakt minimaal 1.225 uren per jaar voor uw onderneming. Gemiddeld komt dit neer op 23,5 uren per week
– U ontvangt geen hulp via een bank of overige instanties

Wanneer u in privé zelf behoorlijk wat vermogen heeft (hoger dan €185.829), dan krijgt u geen Bbz-uitkering, maar een lening. Tot het vermogen behoort niet het zakelijk vermogen dat in uw bedrijf zit.

Waar vraag ik de BBZ aan?

U kunt de BBZ aanvragen bij de gemeente waar u woont. Zorg ervoor dat u alle cijfers op een rijtje heeft, zodat de aanvraag goedgekeurd wordt.

Conclusie

Ook voor ondernemers is er een uitkering beschikbaar. Deze uitkering kan tijdelijk gebruikt worden om weer uit de financiële problemen te komen. Wilt u meer weten over uitkeringen voor ondernemers? Lees dan hier verder

Share.

Leave A Reply