Financial en operational lease verwerken in de boekhouding

0

verwerken financial en operational lease boekhoudingWat is het verschil tussen financial en operational lease, en hoe verwerkt u dit in uw boekhouding? Dit artikel geeft antwoord op deze vragen.

Leasing is een bijzondere vorm van huren. Bij leasing verstrekt een leasebedrijf voor de duur van de leaseperiode het recht van gebruik van een bepaald object aan een onderneming. De onderneming die beschikking krijgt over het object, bepaald hiervoor periodiek een leasebedrag.

Financial lease
Bij financial lease worden alle voor- en nadelen die verbonden zijn aan de eigendom van het object, geheel of nagenoeg geheel gedragen door de partij die de lease aangaat, en het object ontvangt. De ontvanger loopt het economisch risico. Dit houdt in dat de waardevermindering en onderhoud van het leaseobject ten laste gaan van de ontvangende partij. Als tegenprestatie betaald de ontvangende partij een periodiek leasebedrag dat bestaat uit interest en aflossing. Na afloop heeft de ontvangede partij nagenoeg altijd de optie om het leaseobject voor een van tevoren vastgestelde prijs over te nemen.

Operational lease
Bij operational lease heeft de ontvangende partij doorgaans de mogelijkheid het leasecontract, na verloop van een bepaalde contractduur, op te zeggen. De nadelen van het eigendom van het leaseobject komen hier dus niet geheel voor risico van de ontvangende partij. Dit is dan ook het wezenlijke verschil tussen operational en financial lease. Bij operational lease worden namelijk nagenoeg alle kosten (behalve brandstof en boetes) betaald door het leasebedrijf. U heeft hierdoor geen last van onderhoudskosten.

Wat zijn de voordelen van leasing?

De voordelen van leasen zit het voornamelijk in het feit dat de uitgaande geldstroom relatief klein is. Stel u heeft een nieuwe bedrijfsauto nodig. Door leasing hoeft u niet het gehele bedrag ineens te betalen. Dit gebeurt nu in kleine stapjes, wat er voor zorgt dat u werkkapitaal overhoudt om te investeren in andere dingen.

Hoe verwerk ik financial en operation lease in de boekhouding?

Financial lease
Doordat u bij financial lease het economisch eigendom heeft (u loopt de economische risico’s), wordt het leaseobject geactiveerd op de balans van de onderneming aan de debetzijde. Aan de creditzijde wordt een schuld opgenomen ter grootte van het leasebedrag. Daarnaast wordt periodiek afgeschreven op het leaseobject, en zorgt de aflossing die betaald wordt voor een vermindering van de schuld die opgenomen is.

Voorbeeld
Onderneming XYZ leaset een bedrijfsauto middels een financial lease contract. De aanschaf wordt volledig via de lease gefinancierd, ter grootte van €10.000. Het leasecontract geeft aan dat er in 10 jaar wordt afgelost in vaste termijnen van €1.250, waarbij €1.000 voor de aflossing is, en €250 aan interestkosten. Onderneming XYZ gaat er van uit dat de auto 10 jaar mee kan, en dat hij daarna niets meer waard is. Er wordt in dit voorbeeld geen rekening gehouden met de BTW.

Uitwerking
Aanschaf:

BoekingDebetCredit
Vervoersmiddelen€10.000
Aan Leaseverplichting€10.000

 

Leasebetaling periodiek:

BoekingDebetCredit
Leaseverplichting€1.000
Interest leasing€250
Aan Bank€1.250

 

Afschrijving lease auto per jaar

BoekingDebetCredit
Afschrijvingskosten vervoersmiddelen€1.000
Aan afschrijving vervoersmiddelen€1.000

 

Operational lease
Bij operational lease wordt er niks geactiveerd; u loopt immers niet het economisch risico. Er wordt periodiek een leasetermijn betaald, welke verwerkt wordt in de administratie.
Voorbeeld
Onderneming XYZ leaset een bedrijfsauto middels een operational lease contract. Onderneming XYZ betaald €1.000 per maand als tegenprestatie. Er wordt in dit voorbeeld geen rekening gehouden met de BTW.

Leasebetaling periodiek:

BoekingDebetCredit
Kosten vervoersmiddelen€1.000
Aan Bank€1.000
         

Share.

Leave A Reply